32. Sedlarjevo srečanje urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije Ljubljana, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, 17. september 2021

V petek 17. 9. 2021 je Društvo urbanistov in prostorskih planerjev na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani uspešno izvedlo svoje, že 32. Sedlarjevo srečanje z naslovom Urbanistično načrtovanje skozi prizmo pandemije - izzivi in predlogi. 

Letos tako kot lani Sedlarjevo srečanje ni potekalo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, temveč na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Potek in lokacijo srečanja je tako že drugič krojila pandemija COVID-19. Dogodek smo izvedli hibridno, tako da so udeleženci lahko bili prisotni v živo ali pa na daljavo. Epidemiološke razmere so sicer omogočale izvedbo dogodka v celoti v živo.

Tema letošnjega srečanja je bila pandemija Covid in njeni vplivi na urejanje prostora ter vlogo stroke pri tem.  V Sloveniji se prav tako nismo mogli izogniti kratkoročnim učinkom pandemije, za katere pa že vemo, da bodo imeli na srednji in dolgi rok lahko ogrožajoče vplive na blaginjo ter kakovost življenja. V DUPPS želimo skupaj s prostorskimi in urbanističnimi planerji prispevati k izvajanju ciljev trajnostnega prostorskega razvoja za bolj zeleno in bolj odporno Slovenijo in Evropo, ki bo temeljil na strokovnih podlagah in odločitvah. Le na ta način lahko ustvarjamo prožnejše urbane sisteme in kakovostnejše urbano ruralne odnose v širših funkcionalnih urbanih območjih, ki bodo tudi s pomočjo prostorskega planiranja pripomogle k boljšemu okrevanju po trenutni pandemiji in k boljši pripravljenosti na prihodnje, do sedaj še neznane izzive. S tem sledimo evropski zvezi prostorskih planerjev (ECTP_CEU, http://www.ectp-ceu.eu/index.php/en/), ki je sprejela deklaracijo za vključujočo in pravično prihodnost po pandemiji za vse (http://www.ectp-ceu.eu/index.php/en/publications-8/manifesto-2), ki skuša izkoristiti in mobilizirati ustvarjalno moč prostorskih in urbanističnih planerjev pri reševanju aktualne socialne in gospodarske krize. Pandemija je namreč še okrepila neenakosti in razlike ter razkrila krhkost evropskih družb.

Obravnavano temo je 15 razpravljavcev osvetlilo skozi aktualna prostorska in urbanistična vprašanja, ki so se odprla že v prvem, še bolj pa v drugem valu pandemije. Prispevki so naslovili teme z vidika trenutne situacije, vplivov prvega in drugega vala na kakovost bivanja ter prostorski razvoj urbanega (in podeželskega) prostora. Razpravljavci so razmišljali o prihodnji prostorski organizaciji (razmeščanje in izvajanje) dejavnosti v prostoru in odpirali vprašanja o vplivih pandemije na prihodnji prostorski razvoj. Uvodni referat je predstavila gostja, ga. Kerri Farnsworth iz Združenega kraljestva, ki je podala svoja razmišljanja o posledicah padnemije Covid 19 na prostorski razvoj in predlagala številne že obstoječe in nove urbanistične ukrepe za prilagoditev na nove razmere. 

Med gosti so pozdravne nagovore pripravili še gospod Georgi Bangiev, generalni direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja MOP, mag. Miran Gajšek, vodja Oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana in dr. Igor Bizjak, direktor Urbanističnega inštituta RS, pod pokroviteljstvom katerega se izdaja zbornik člankov s Sedlarjevega srečanja.

Dogodek je bil uspešen tako zaradi dobrih prispevkov, kot zaradi številnega občinstva. Vseh udeležencev je bilo na dogodku točno 100, od tega nekaj čez 50 v dvorani, ostali pa na Zoom povezavi.  Na konc
u smo oblikovali tudi zaključke 32. Sedlarjevega srečanja. Objavljeni so na spletni strani DUPPS (http://www.dupps.si/), skupaj s vsemi prispevki in slikovnim gradivom. 
 
Pripravila Alma Zavodnik Lamovšek
Predsednica DUPPS

DUPPS ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju urejanja prostora in kulture.
Predavanje: Beograd na vodi
Poglej
Odgovorno do prostora
Vabimo vas k obisku naše FB strani, na kateri objavljamo novice o za zanimivih domačih in tujih objavah, dogodkih in razpisih.
Obišči